Ontstaan
Het ontstaan van de vijver in 2005
De vorm van de vijver was allang uitgezet, maar de ruimte lag tot 2005 nog vol met de rotsblokken die voor de muurtjes langs het terras en de trappen zijn gebruikt.

De aanleg
Daar de tuin verder al is aangelegd, is de vijver met de hand uitgegraven en zijn er vele kruiwagens vol met grond afgevoerd. Het wordt een natuurlijke vijver, dus zonder gebruik van pomp en filters om de vijver helder te houden. Dit idee kreeg vaste vormen na een lezing van Ada Hofman te hebben bijgewoond en haar boek kikkers en vijvers te hebben gelezen. De randen gaan trapsgewijs naar beneden en de vijver is op het diepste gedeelte ca 90 centimeter. Er kunnen dan vissen in gehouden worden en kikkers de winter overleven in de bodem.
De randen van de vijver zijn met piket paaltjes uitgezet en daar zijn op maat gezaagde repen triplex op vast gezet. Het geheel is bekleed met doek om te voorkomen dat scherpe steentjes het vijver folie zullen beschadigen.

Daarna is met behulp van het hele gezin de folie op zijn plek gelegd en is er een begin gemaakt met het vullen van de vijver met kraanwater. De beide dochters zijn met sokken aan in de vijver gegaan en hebben de folie zo glad mogelijk over alle randen gedrapeerd.
Eenmaal grotendeels gevuld is de vijver eenmalig als zwemvijver gebruikt. (Er is uiteindelijk zo'n 3500 liter water in gegaan.) Dochter Marjan heeft in badgoed de zuurstof planten op hun plek gezet. Dit moet dezelfde dag gebeuren om algen groei geen kans te geven in een nieuwe vijver.
Afwerking
Rondom de vijver zijn de gele klinkertjes op hun kopse kant gezet om een scherpe afscheiding te maken tussen tuin en vijver. Het ying yang symbool is hierdoor duidelijker te zien. De klinkers staan iets hoger dan de folie rand. Zodoende is deze wat makkelijker weg te werken onder de grote keien die rondom en op de eerste rand in de vijver zijn gelegd.

Inmiddels hadden we ook al de eerste kijker in de vijver rondzwemmen, een aalscholver. Deze gast met zijn scherpe snavel is gelukkig maar één keer langs geweest.
De vijver is daarna een aantal weken met rust gelaten voordat de vissen, in dit geval 9 goud elritsen er hun nieuwe thuis vonden. De visjes worden niet veel groter dan negen centimeter en zijn geschikt voor kleine vijvers. Wel kunnen ze voor flink wat nageslacht zorgen.

Deze foto is in 2012 gemaakt. Wat een verschil met de kale vijver van 2005.
Aantal unieke bezoekers: