Vijver

Vijver 2012

De vijver blijft kraakhelder. Ieder voorjaar werd hij iets minder doorzichtig, omdat de algen eerder beginnen te groeien dan de zuurstofplanten. Dit jaar is hij helder gebleven.
Wel zijn er inmiddels weer heel wat planten verhuisd naar andere vijvers. De tuinvriendin heeft er weer wat opgehaald. De vijver bij haar blijft wel redelijk doorzichtig, maar de planten tieren nog niet. De rest is via marktplaats aan de man gebracht. Speciekuipen vol zijn er opgehaald. Wel met het advies alles goed te spoelen.......
Helaas is er waarschijnlijk vorig jaar iets van puntkroos in de vijver terecht gekomen........ nu zeer regelmatig "vissen",  want het gedraagd zich als eendenkroos. Er helemaal uitkrijgen zal niet lukken, want het zit ook tussen de watergentiaan en de stenen langs de rand.




Vijver 2011

Dit voorjaar was de bodem weer goed te zien. Ook dat de krabbescheren weer heel veel "jonkies" kregen. Gelukkig kon een deel hiervan naar een tuinvriendin die haar vijver vorig jaar op z'n kop had gezet. Na het jaren goed te hebben gedaan was hij niet meer helder te krijgen.
































Zelf vind ik het geweldig dat de vijver helder blijft, zonder pomp, filters enz. Wel is het jammer dat sommige waterplanten die in het ondiepe gedeelte staan het regelmatig opgeven. Misschien moeten ze 's winters gewoon dieper staan om niet te bevriezen. Toch is nalezen.
Ook dit jaar zijn er diverse keren de nodige zuurstof planten verwijderd, omdat de vissen gewoon geen ruimte meer leken te hebben om te zwemmen.
































Vijver in 2007 t/m 2010

Inmiddels gaat het prima met de vijver. Ieder voorjaar wordt hij even wat donkerder van kleur, maar al snel gaan de zuurstof planten aan de groei en wordt de vijver weer glashelder. Wel wordt er ieder voorjaar wat Maerl vijverschoon in gestrooid. Dit is een biologische voeding die het evenwicht tussen vissen, planten en micro organisme en water brengt.

In de loop van de zomer groeien de zuurstofplanten dusdanig uit dat er regelmatig in gedund moet worden om nog een beetje licht in de vijver te krijgen. Handen vol met waterpest, fonteinkruid enz. worden eerst een dagje op de rand gelegd. Eventuele beestjes die er nog in zitten kunnen terug het water in kruipen. Ook de drijvende waterplanten worden regelmatig gesnoeid. Ze groeien anders letterlijk de kant op. In het najaar wordt met een schepnet en grijper het blad verwijderd.

Vijver in 2006


Het eerste jaar is de vijver mooi helder gebleven, maar in het voorjaar van 2006 werd hij soepgroen. Natuurlijke middelen om hier wat aan te doen hielpen onvoldoende. De hele vijver is daarom leeggemaakt, nadat de vele vissen (256) en slakken in een grote bak waren overgezet. Ook de toch flink gegroeide zuurstofplanten zijn gespoeld en in vele bakken en emmers gezet. Het leegpompen van de vijver ging redelijk snel. Er bleken al zeker 25 kikkers een plekje te hebben gevonden in de vijver. Deze zijn de tuin in geholpen om daar (tijdelijk) een plekje te kunnen vinden.






















Het laatste beetje water is er uitgeschept. Daarna is al het folie, met water, schoongemaakt. Een hele klus al met al. De vijver is weer met water gevuld en er zijn nu flink wat zuurstofplanten in uitgezet. De vissen en slakken mochten later weer terug. Er zijn nu ook twee zoetwater mosselen in gezet. Dit zijn natuurlijke filters en ze helpen mee het water helder te houden.

Top




 



Aantal unieke bezoekers: