Ontstaan van de tuin


Moddervlakte

In augustus van 2002 zijn we naar deze nieuwbouwwoning aan het Waterland in Emmeloord verhuisd. De tuin van ruim 500 m² was toen nog één blubberige vlakte.
 

foto modder voor het huis


De bouw van de wijk, dus ook het huis had nogal wat vertraging opgelopen. Dit gaf veel tijd om ideeën voor de tuin bij elkaar te zoeken. Schetsen te maken en deze weer te wijzigen. Tegen de tijd dat de woning klaar was, lag er een complete tekening klaar. Het  gebruik van ronde vormen had hierin de voorkeur boven recht en strak.
Zo waren er twee borders gepland naast de oprit met daartussen wel bestrating. Dit als "parkeervak" voor onze auto. Het voordeel hiervan was en is dat we met de fietsen gewoon recht op de garage af kunnen rijden.
Er was een slingerpad om de garage heen getekend naar het terras bij de bijkeuken. (Dit terras is trouwens wel rechthoekig.)
De tekening voor de achtertuin bevat in het midden een grote cirkel met daarin een vijver en een gazon. Daar omheen smalle borders en rondom de borders een slingerpad, aansluitend op het "achterom" pad.
Achter in de tuin waren nog een groot rond terras en twee trappen opgenomen in het ontwerp. Dit om ook bovenop de dijk te kunnen komen voor het onderhoud van de borders. Ook de trappen waren natuurlijk niet helemaal strak in de tekening.


Bestrating voorjaar 2003
 
De stenen voor de bestrating waren al snel geleverd, maar door het natte najaar kon pas in april de oprit, aan de hand van mijn tekening, worden bestraat.
De hoofdkleur van de bestrating past goed bij de gevel van de woning, evenals het split. Wel is er een tegenkleur, antraciet gebruikt voor het contrast. Dit om de vormen en het verschil tussen de soorten bestrating te accentueren.

      
  








        

Aansluitend heb ik daarna zelf het pad om de woning bestraat, evenals het terras bij de achtergevel. Ook het ronde terras, in de gedeeltelijk afgegraven geluidswal, is in het voorjaar van 2003 aangelegd.

















De trappen zijn in de zomer van 2003 gemaakt met hulp van  blokken betonnen paaltjes.

Het loopgedeelte van de trap is opgevuld met anti worteldoek en grit.

De trap splitst zich in tweeën en één gedeelte komt op het terras achter uit. Het andere deel van de trap komt uit op het pad van split dat door de tuin slingerd en dat op twee plaatsen aansluiting heeft op het verharde pad dat achter de garage loopt. Langs het pad van grit zijn grijze rotsblokken geplaatst. Dit om de aarde in de borders vast te houden. Tevens om de randen wat minder strak te maken.

foto vanaf dijk terras met nieuwe schutting, trap met grit

Aan beiden zijden van de tuin is samen met de buren een schutting geplaatst van trellisschermen met betongaas. Hier zijn hedera en diverse clematissen tegen aan gezet.

De borders en de helling zijn deze zomer al gedeeltelijk beplant met wat ik uit mijn vorige tuin heb meegenomen. De borders zijn aangevuld met een aantal kleine bomen en struiken, waaronder de Malus Red Sentinel en Cornus Kousa. Dit om wat meer hoogte in de tuin te krijgen. Langs één trap is steeds twee aan twee een bonte Salix gezet. De trap lijkt hierdoor nog langer.

In het midden van de achtertuin is de grote cirkel gerealiseerd met hierin een grasveld en een vijver (2005). Om de ronde vormen in de tweedeling van de cirkel vast te houden kwam ik al snel uit op de ying yang vorm. Het oog in het grasveld is ingevuld met zachtgeel split wat ook in de pad door de achtertuin is gebruikt. Hierin heeft de droogmolen zijn vaste plek. Dit alles geeft een vleugje Oosters aan de tuin. In de vijver geeft in de zomermaanden de krabbescheer het oog aan.





















De voortuin ligt op het noorden en is ingevuld met vele verschillende hosta's, helleborussen en varens. Voor de erker langs loopt een pad met grit. In de tuin zelf is een driehoek gemaakt van de gele klinkers en opgevuld met grit. Hier is een yucca in geplaatst.

De twee borders naast de oprit zijn ingevuld met voornamelijk geel en wit.



Naast de garage zijn, aan het begin en aan het einde, twee smalle trellis  dwars geplaatst op de schutting. Dit geeft wat minder inkijk naar de achtertuin. Halverwege is er een schommel geplaatst voor de kinderen. De staanders van de schommel zijn met gaas omkleed. Er staat een clematis en passiebloem tegen aan.





















Dit deel van de tuin in ingericht door dochter Marjan. De planten hebben veel variatie in kleur en vorm.
De achtertuin heeft borders op kleur. De hoofd kleuren zijn blauw/paars, roze en wit. Al heeft de border langs het gras een geel/ wit combinatie. Er is een hoek waar rood tinten zijn gecombineerd met hard roze. Dit geeft een verrassend mooi effect.

 




Aantal unieke bezoekers: