Tuin


Werkzaamheden 2012


Dit jaar vinden er geen grote veranderingen plaats. Wel zullen een aantal groenblijvers, als ze inderdaad niet meer uitlopen, worden vervangen. De eerste vlinderstruiken  krijgen eindelijk (eind april) de eerste blaadjes. Gelukkig maar, want om ze allemaal te vervangen....., vind ze allemaal maar weer.  Voor de rode pennisetum gaan we weer op zoek naar een nieuw exemplaar.
 

 Werkzaamheden 2011


De slecht groeiende buxus, aan de buitenkant van de borders langs de oprit,  zijn vervangen door palisander blokken. Deze staan ook langs de grassentuin (voortuin). Het aanzicht is aan de gehele voorkant is nu  een geheel.  De rode pennisetum is, al weer, vervangen.Werkzaamheden 2010

De bamboe aan het begin van de achtertuin werd veel te groot en hing behoorlijk over het pad heen, zeker als het net had geregend. Dit jaar is, via marktplaats, een deel van de pol bamboe Fargesia Rufa verkocht. Er is nu weer flink wat ruimte voor nieuwe planten, mits ik de bamboe compact houd. Voorlopig zijn er één jarigen in gezet. Er waren nog wat zaailingen over, cosmea en cleome, van de pluktuin van de kinderboerderij.
Verder is er nieuwe lithodora heavenly bleu aangeplant langs de lange trap. Deze was vorig jaar zomer voor een deel afgestorven. Waarschijnlijk door mollen of muizen. Bij het weghalen van de dode oude struiken bleken er hele gangenstelsels achter te zitten. Tevens is werderom de rode pennisetum vervangen in de voortuin. Helaas nog geen winterhard exemplaar kunnen vinden....

Werkzaamheden 2009

Dit jaar is er weinig in de tuin veranderd. Er zijn wat alchemilla's verwijderd uit de borders naast de oprit, omdat deze toch wel heel veel plek in namen.  De rode pennisetum is vervangen, daar deze niet winterhard is maar toch wel heel mooi staat in het vak met het zacht gele grit in de voortuin.


Werkzaamheden in 2008

Deze zomer is de voortuin veranderd. De yucca werd veel te groot en heeft een andere stek gevonden. De vele hosta's moesten weer gescheurd worden. Ze verdrongen elkaar. Al hadden ze verschillende kleuren en verschilde ze in grote, het was allemaal wat saai. Er bleek ook hoogte in de voortuin te ontbreken. Tijdens een tuinreis naar Duitsland had ik prachtige bol ginkgo's gezien. Deze waren in de buurt te koop en een drietal is in de tuin geplaatst. Twee in de voortuin en een in de border langs de oprit. Dit gaf al een heel ander gezicht aan de tuin.
De groot bladige hosta's zijn in andere tuinen terecht gekomen.
De tuin is nu een "grassen tuin" geworden, waarbij de kleinere hosta's nog steeds een plek hebben. De "gaten" tussen de grassen en hosta's zijn opgevuld met heuchera, deze past prima bij de soms wat roodgetinte bladeren en halmen van de grassen. Het pad voor de erker liep eerst wijd uit, maar is nu overal even breed. Zodoende heb ik meer iets meer tuin gecreëerd om planten in te zetten.


De twee geel/witte borders naast de oprit zijn nog steeds niet helemaal naar het zin. Sommige planten zoals de wolfsmelk hebben het er niet naar het zin. Hier moet ik de komende winter mijn gedachten maar eens over laten gaan.


Werkzaamheden in 2005

De vijver is in 2005 gerealiseerd. Zie ontstaan van de vijver.

Het klein stukje grond tegen de achterzijde van de garage en bijkeuken is na twee jaar van rode tuin "omgebouwd" tot fruit en kruidentuin. Er stonden al een doornloze braam en Japanse wijnbes tegen de zuidmuur aan. Dit is aangevuld met een blauwe druif en een framboos. Langs het pad staan doorbloeiende aardbeien (Fragaria "Ostara"). Tussen de muur en de rand aardbeien staan diverse kruiden waaronder bieslook, tijm, kerrie, oregano en citroenmelisse.
Het stukje grond boven het terras is opnieuw ingeplant met voornamelijk blauw bloeiende planten. Hier tussen staan verschillende grassen om het geheel wat levendiger te maken. Langs de rand staat lithodora "heavenly bleu" die inmiddels schitterend over de zijkant van de trap hangt.

Werkzaamheden in 2004

In het voorjaar zijn de trappen gerenoveerd. Door de vele regenval waren de treden van grit overspoeld door aarde van de wal. Er was nog niet voldoende beplanting om de grond vast te houden. Al het grit is verwijderd en vervangen door dezelfde klinkers als het "achterom" pad en het ronde terras in de wal.


In de zomermaanden zijn de muurtjes rond het achterterras door mij opgemetseld. Een tijdrovend karwei, mede door de onervarenheid en de zeer onregelmatige stenen.
foto muur af
Ook is een klein muurtje onderaan de heling gemaakt om te voorkomen dat er opnieuw grond over het pad van grit spoelde.


Een groot deel van het grit pad is namelijk deze zomer schoongemaakt, daar ook hier veel grond van de wal in terecht was gekomen. De beplanting groeit inmiddels flink en zal bij extreme regenval de grond nu vast kunnen houden. Aantal unieke bezoekers: