Het nieuws van de maand

maart


En dan is er al weer een maand om. Officieel een wintermaand, maar het leek af en toe wel zomer met temperaturen tot tegen de 20 graden.

De afgelopen maand heb ik mijn eerste interview gehad, voor het blad Buitenleven. In het nummer van april komt een stuk over deze tuin te staan. Nu al apetrots!

De eerste tuinreis van dit jaar, op de 15e, was ook zonovergoten. Wat hebben wij genoten van de vele soorten sneeuwklokjes, de blauwe velden krokussen en als toetje van de dag een buffet om je vingers/bord bij af te likken.

De afgelopen weken heb ik tussen alle werkzaamheden door al een mooi stuk van de tuin voorjaars- klaar gemaakt. Er bloeit momenteel al zo veel en tussen al dat blad en afgestorven planten valt dat helemaal niet op.
De voortuin, de borders langs de oprit en de garage zijn klaar Eveneens het snoepstraatje en de borders om de cirkel heen zijn gedaan. De borders oost en west zijn deels gedaan. De rest van deze borders en de hele wal wachten totdat het wisselvallige weer, wat vandaag is begonnen, wat droge momenten heeft. En ik zelf geen andere werkzaamheden gepland heb staan. Komende week is de agenda weer 7 dagen achter elkaar grotendeels gevuld.

Eerst maar weer wat foto's. De helleborussen in de voor en zijtuin bloeien nu volop. Van de meeste heb ik een foto gemaakt en dan blijken er toch zeker 20 verschillende te staan. Diverse enkele, sommige met een extra randje rond de meeldraden, de anemoon bloemige en dan nog diverse dubbele. Alles bij elkaar een mooi spektakel.

In de borders langs de oprit bloeien diverse soorten krokussen en sneeuwklokjes, die worden straks opgevolgd door diverse soorten botanische narcisjes, druifjes, zomerklokjes en tulpen. Langs de rand zijn dit botanische tulpen wat verderop in de border zijn dit "gewone" tulpen. Later in het seizoen volgen nog wat alliums. Zo heb je zonder de vaste planten al vanaf januari tot mei/juni kleur in de borders.In de tweede border langs de oprit staan nog twee toverhazelaars. De gele begint altijd met bloeien de rode volgt wat later. Inmiddels heb ik ook een oranje (Jelena) aangeschaft. Die wil ik nog een plekje geven in de eerste border naast de oprit.
Op de wal staat trouwens ook nog een geel exemplaar. Die geeft samen met het roze katje (mount aso) al wat kleur aan de wal. De forsythia aan de beiden uiteinden van de wal heeft al een gele gloed over zich. Die is dus ook vroeg dit jaar.


Nu maar even een serie krokussen die verspreid door de tuin staan te groeien en bloeien. De krokussen op schaal gaan open naarmate het warmer wordt. Dit is een prachtig gezicht.
Dan gaan we zo weer verder met de ander planten en bollen die in de tuin bloeien.
In de border van het snoepstraatje staan de buishyacint (puschkinia libanotica) volop te bloeien. Straks komen ook hier nog tulpen. Soms weet je niet meer waar je de bollen moet laten en dan maak ik dankbaar gebruik van een stukje zwarte grond. Als ik straks weet waar er nog een gaatje is in de borders waar ze eigenlijk in moeten verhuis ik ze weer. Die hyacintjes staan er wel bewust voor een beetje kleur voordat de aarbeienplanten weer uitgroeien en bloemen en vruchten geven.
In een ander border staan ze tussen het longkruid. Dat matcht ook goed.De donker paarse primula is weer terug gekomen. De getsreepte is hagelnieuw. Ik ben benieuwd of hij volgend jaar terugkomt en zijn strepen nog heeft. Nu vond ik ze heel mooi passen bij de verrassingskrokussen die tijdens de tuinreis waren aangeschaft.  Zes potje met krokussen bevatten of de blue pearl of de prins Claus. De eerste potjes die kleurden bleken pareltjes te zijn en toen kwam ik die primula's tegen..... Inmiddels heb ik elders in de tuin de eerste prins gesignaleerd, dus 1 potje is anders!


Verder bloeien de eerste anemoontjes en gaan de cyclaampjes maar door. Ook als die straks zijn uitgebloeid blijft er prachtig getekend blad over. dus zonder bloemen blijven ze decoratief.


Op de wal komen al heel punten boven van de tulpen, alliums en cammassia's. Hier moet al het blad en de uitgebloeide planten nog opgeruimd worden. Het is veelal eikenblad dat over blijft en dat verteerd toch slecht. Na de winter wordt het dan ook verwijderd.
Als laatste nog een foto, die vanaf de dijk is genomen. Dan lijkt de tuin al aardig opgeruimd
Komende maand wil ik hem helemaal klaar hebben, want de ervaring heeft geleerd dat er tijdens het tulpenfestival weinig tijd overblijft voor de tuin. En als de natuur weken blijft voorlopen zou het festival wel eens eerder kunnen beginnen......

Het nieuws van de maand

februari
Momenteel hebben we een paar natte dagen aan het begin van deze maand. De afgelopen maand heeft het nog wat gewinterd met een laagje sneeuw en wat vorst. Op de FBpagina van Ellen's tuin heeft een hele serie sneeuwfoto's gestaan.
De ijsvrijhouder heeft wederom dienst gedaan in de vijver. Zo kunnen de vogels wat drinken en de vissen en kikkers overleven in de vijver.Voor de vorstperiode is de hele voortuin schoongemaakt. Al het blad is van de helleborussen geknipt en diverse grassen zijn afgeknipt. Deze border begint één bloemenzee te worden. Diverse helleborussen bloeien al en heel veel kerstrozen staan dik in knop. Mocht de komende tijd de temperatuur wat oplopen dan staan er allemaal boeketten in deze tuin.De bollenschalen hebben tijdelijk in een koele ruimte gestaan. Inmiddels zijn ze weer buiten geplaatst. De schaal met krokussen die al eind november is ingeplant gaat hard. Op de foto's is mooi het verschil te zien van begin december, januari en februari.

In de borders naast de oprit zijn het de krokussen, sneeuwklokjes en de toverhazelaar die bloeien. De gele hamamelis bloeit al volop, de rode laat zijn eerste bloemetjes zien. Inmiddels heb ik een oranje variant aangeschaft. Deze krijgt ook een plekje langs de oprit.


De krokussen vind je ook elders in de tuin. Bij het merendeel is alleen wat blad te zien, maar een paar vroege soorten bloeien al volop.

De grote groepen gewone sneeuwklokjes (nivalis) staan in linten op de wal. De aparte soorten die de laatste jaren zijn verzameld bij de tochten met de FBbus staan in de twee borders langs de oprit. Bij Peter in Noord-Holland zijn heel wat potjes met zaailingen gekocht en deze zijn apart uitgeplant. Zo blijft soort bij soort staan. Verder heb ik nog wat grote klokken gekocht , de Polar bear en wat klokjes met streepjes op de buitenste blaadjes, de snowfox. Alles wat momenteel opkomt lijkt toch wel veel op elkaar, al zit er wel verschil in grote van de bladeren en klokjes. Streepjes heb ik nog niet gezien.
Verder bloeit er al één irisje. Een aantal staan dik in knop, maar de hele partij die vorig jaar is gekocht en na de bloei in de tuin is gezet, daar zie ik nog niet veel van terug. Hoop wel dat ze weer opkomen, want daar zaten hele mooie zacht gele tussen.
In de tuin schieten nu overal de punten uit de grond van allerlei bollen, zoals tulpen, vogelmelk, blauwe driuifjes. Als het volgende week beter weer wordt ga ik toch langzaam maar zeker de borders één voor één opruimen. Hoe mooi sommige planten en in hun vergane toestand er ook uitzien. Lentekriebels zullen dat wel zijn. Aan het einde van het seizoen heb je na het planten van de laatste duizend bollen zoiets van even een paar maanden niets. Even tijd voor wat andere hobby's. De gehaakte winterkrans is inmiddels wel af, maar de voorjaarskrans nog lang niet.
Maar dan beginnen de sneeuwklokjes, toverhazelaar en helleborussen te bloeien en dan begint het alweer te kriebelen.

Dus langzaam aan maar weer de tuin in om alles voorjaarsklaar te maken en zo de nu bloeiende bollen en knollen beter te kunnen zien.
Op de FBpagina van Ellen's tuin zet ik regelmatig wat nieuws over wat er op dat moment begint te bloeien. "Like"de pagina en u blijft op de hoogte.Het nieuws van de maand

JanuariGrijs, soms miezerig en winderig is het nieuwe jaar begonnen. Je zou er zelf somber van worden.
Toch heb ik rond de jaarwisseling een beginnetje gemaakt met het afknippen en schonen van de eerste borders. Echt een warme klus was het niet. Uurtje of anderhalf in de tuin en dan weer een poosje binnen doorwarmen.
In de twee kleine borders die zijn gedaan bloeien al diverse sneeuwklokjes en helleborussen. Verder komen er hier al zoveel bolletjes boven de grond, dat langer wachten veel schade geeft aan die puntjes. Zoals altijd wordt een schone border weer afgedekt met een laagje tuinaarde. Zo komt er weer wat voeding in de grond. De vette klei is de afgelopen jaren een stuk beter te bewerken dan in de begin periode.In een van deze borders staat een bloemstengel van de hemerocallis. Geen gezicht zo'n kale stengel boven de zwarte aarde. Het afgestorven blad is namelijk verwijderd.De voortuin staat nog in schril contrast met de borders langs de oprit. Het is hier gewoon een rommeltje. De zaailingen van de cerinthe die ik deels heb laten staan zijn uitgegroeid tot flinke en(bijna )bloeiende planten. Wel mooi groen tussen al het gele gras, maar het zijn er veel te veel.
Dan ziet zo'n schone border er toch veel aantrekkelijker uit.
We gaan maar langs de garage naar de achtertuin.Hier is het grotendeels dor met de nodige groenblijvers. De grote taxusbollen op de wal, waren krijgertjes, maar hebben het goed naar het zin.
Veel staat er achter niet meer in bloei. Al blijf je je verbazen over het anemoontje wat nog steeds bloemen geeft. De erysimum heeft trouwens ook nog nieuwe knoppen. Daarvan is wel bekend dat hij het hele jaar rond kan bloeien als de winter mild is.De bessen van de calli carpa zijn op hun retour. Heel fel van kleur zijn ze niet meer.
Langs de trap geeft de campanula en de vinca nog een enkel bloemetje. Veel stelt dat niet voor, maar ze bloeien nog wel.
Wat er lekker fris groen uitziet zijn de bladeren van de Italiaanse aronskelk. Zeker de bontbladige vind ik mooi om te zien. Deze zaait zich minder hard uit dan de effen groene en dat is helemaal niet erg.
Trouwens het blad van de bolletjes die onder het afgevallen blad te voorschijn komen zijn ook fris groen.De cyclaampjes hebben mooi blad en diverse bloeien nu ook volop. De pollen moeten in de komende jaren nog wat uitgroeien, zodat ze gaan opvallen in de borders. Nu moet je er nog echt op letten.
De vijver ligt er mooi helder bij. In het voorjaar moet er weer het nodige mos uitgehaald worden. Hier zie ik hele plakkaten van in de vijver liggen. Het kan het water dan wel helder houden, maar er moet nog wel ruimte overblijven voor de andere waterplanten en het dieren leven in de vijver.
Nu wil ik er niet te veel in gaan roeren om de overwinterende kikkers niet te storen.
Het gras lijkt mooi groen, maar er zit alweer het nodige mos in. Volgende maand ga ik weer wat kalk strooien. In de wintermaanden valt er gewoon te weinig zon op het gazon.
De singel achter de tuin houdt die zon dan tegen. Inmiddels hebben wij te horen gekregen dat de singel wat uitgedund gaat worden. Ik verwacht dat in ieder geval de dode en zieke essen worden verwijderd. Wellicht is dat genoeg om ook in het najaar en wintermaanden een vleugje zon in de tuin te krijgen als hij schijnt tenminste.Terrasjes weer zal het voorlopig wel niet worden.
Wel hoop ik in de komende weken telkens de groene bak vol aan de weg te kunnen zetten. Border voor border wil ik gaan snoeien en dan schonen. Snel zal het niet gaan, want de ervaring heeft geleerd dat op de dagdelen dat ik vrij ben het vaak niet het droogste weer is. We zullen het ervaren of de tuin eind februari klaar is of dat het een race tegen de klok wordt om voor het tulpenfestival klaar te zijn.
Tegen die tijd krijgen deze bomen en struik weer nieuw blad. Voorlopig kijken we nog naar hun silhouet.


Het nieuws van de maand

december


Al weer de laatste maand van het jaar.
Terug kijkend is het een jaar geweest met heel veel tuin en tuingerelateerde dingen. Drie tuinreisjes heb ik gemaakt, waarbij we prachtige tuinen en kwekers hebben bezocht.
Twee keer is er tuin fotograaf langs geweest. Eenmaal in het voorjaar en in juni. Het is afwachten of dit tot een publicatie gaat leiden. Maar het feit dat ze zijn geweest vind ik al bijzonder.
In oktober was de busreis naar Beervelde het toetje van het seizoen. Verder zijn er met de eigen tuinclub de nodige tuinen bezocht en dan natuurlijk de eigen tuin. Met twee mooie open weekenden en diverse tuinclubs was het een prima seizoen. Wel heeft Murphy een flinke vinger in de pap gehad, want twee van de tuinclubs hebben binnen koffie gedronken, omdat het tijdens hun bezoek regende in deze verder gortdroge zomer.

De afgelopen weken zijn alle bollen in de grond gegaan. Een kleine 800 waren dat er voor de kinderboerderij de Stekplek, waar ik het tuinonderhoud doe. Een partij narcissen en blauwe druifjes zijn langs het het aan de buitenkant gezet. Een partij van 5 soorten tulpen is deels in de bessienstuin gezet om volgend jaar te kunnen plukken en het restant is in een van de singels gezet. Hier staan bordjes bij: Sssttt.....hier slapen bollen.
Er waren er ruim duizend voor de eigen tuin. Veel nieuw gekocht en deels van wat ik nog vond in de schuur. Die hadden afgelopen voorjaar in potten gebloeid en nadat ze waren afgestorven in netten opgeborgen.
Er zijn per border weer mixen gemaakt en deze zijn ter plekken uitgestrooid en geplant. Ook nu heb ik weer een paar schalen gevuld en op de buitentafel gezet. Samen met de gevulde potten is de entree weer aangekleed.
In de voortuin zijn de grassen nog steeds het bekijken waard. De zaaddozen van de carex cravy blijf ik prachtig vinden of ze nu groen of bruin zijn. Het Japanse bloedgras verliest langzaam zijn rode kleur, maar met deze wolfsmelk ervoor is het contrast nog groot.De zaailingen van de cerinthe die massaal in de voortuin opkwamen en deels verwijderd beginnen nu al te bloeien. Veel te vroeg wat mij betreft. Ik had het idee volgend voorjaar mooie bloeiende planten te hebben.
De trifoliums naast de oprit hebben al mooi fris groen onder hun bruine uitgebloeide stengels. Daar lijkt het voorjaar er al aan te komen.
Diverse planten in de border langs de oprit gaan maar door. De helenium heeft weer drie stengels met knoppen, terwijl het blad toch grotendeels is afgestorven. De kniphofia weet niet van ophouden, al lijkt nu de laatste pijl te bloeien. Maanden achter elkaar verscheen er weer een nieuwe knop en stonden er steeds twee/drie pijlen te bloeien in verschillende stadia.In deze border bloeit ook nog de oranje / zalmkleurige stachyus. De gele budleja heeft nog steeds nieuwe knoppen. Het lijkt niet op te houden dit najaar met de bloemen.
De dubbele helleborus en de helleborus foeditus zijn weer aan de vroege kant. De eerste bloeit al volop , de tweede staat vol knoppen.

De park allee bloeit nog steeds al is het nu nog hier en daar een enkel bloemetje en dat nog in december. Dit is trouwens niet de enige plant die maar door gaat. De herfstanemoon staat wederom vol met knoppen. Het is duidelijk dat er het een en ander van slag is.


Het blijft heel apart als je door de tuin loopt en er van alles opnieuw gaat bloeien of gewoon maar doorgaat. De kogeldistel is er één die weer opnieuw begint. De scabiosa is nog steeds niet gestopt met bloeien. Dit  geldt ook voor de rudbeckia, de geranium rozanne en de vaste muurbloem.
Dit zijn trouwwens niet alle planten die opnieuw zijn begonnen. De witte en roze achillea hebben weer mooie schermen.De nicandra is door de nachtvorsten zwart geworden. De zaaddozen laat ik nog even zitten in de hoop dat ze verder rijpen. Veel zaad heb ik niet nodig, want het worden flinke planten.
Verder zijn er heel wat groenblijvende planten en struiken in de tuin. Deze geven de tuin in de winter nog wat sfeer. Zeker als er wat rijp of sneeuw op ligt. De groenblijver geven ook een mooi contrast als er een vergeelde plat voor staat.

Natuurlijk zijn er nog steeds de nodige bessen, bottels en appeltjes die kleur geven in deze periode. Al zit er dagelijks een handvol merels in de Malus Liset die er per dag heel wat
oppeuzelen. De red sentinel laten ze eerst altijd links liggen. Pas al het echt gaat winteren en de eerste boom leeg is, dan willen ze daar wel aan beginnen.De eerste blik op de achtertuin blijft elk jaargetijde verrassend. De appeltjes van de red sentinel hangen duidelijk in beeld.

De knotwilg op de dijk komt steeds meer naar voren hangen. Nog even en hij hangt echt horizontaal op de wal. Toch nog maar eens kijken of ik hem wat rechter kan trekken. Dit nadat hij van zijn pruik is ontdaan.De herinnering die aan het ontstaan van deze boom zit zal niet verdwijnen, maar toch behoud ik hem liever.
Tot slot nog een overzichtsfoto vanaf de wal. Volgende maand begin ik wel over de puntjes van de bollen die hier en daar al boven komen. Eerst maar even een paar weken rust in/met de tuin.....


Aantal unieke bezoekers: