Het nieuws van de maand

April

 

Ook nu hebben we weer een bijzondere maand achter de rug wat de temperatuur betreft. De ene week ijzig koud, zodat in de tuin werken geen optie was en aan het eind van de maand temperaturen van rond de 20 graden. Inmiddels is het vandaag (2e Paasdag) ijzig koud met dikke sneeuwbuien. Geen weer om buiten te spelen. Dus maar eens achter de laptop gaan zitten om de foto's die al eerder zijn gemaakt te verwerken.
De afgelopen weken is achter de dijk het blad opgeruimd. Zowel het iemandsland is schoongemaakt, evenals de greppel en de achterzijde van de wal zijn ontdaan van takken en eikenblad. Er staan weer heel wat zakken klaar, want die conainers zijn zo snel vol. In de komende maanden zal het aantal zakken weer gestaag dalen. Veel tuinafval staat er nu niet meer aan te komen.
In de voortuin bloeien nog steeds tientallen helleborussen. Wel staan er voor mijn gevoel steeds meer rode tussen. Hier wil ik toch wat van uithalen. Hier dacht ik een liefhebber voor te hebben, maar die reageert niet meer. Ze op Urk neerzetten is geen optie, daar alles over een paar jaar tegen de vlakte gaat. Dan blijf je bezig!


In de borders langs de oprit is het een feestje. Eerst waren het de sneeuwklokjes en de krokussen die kleur aan de borders gaven. Inmiddels is het stokje overgenomen door de primula's, narcissen, anemoontjes en de eerste bloemetjes van de zomerklokjes. Verder staan er nog wat blauwe druifjes tussen en de hondstand en tulpen staan dik in knop.
In de border langs de garage is het de corydalis die kleur geeft na de krokussen. Hier is het wachten op de tulpen, want er staan geen narcissen in dit stukje.
Achter de garage komen meerder groepen tulpen op. Die had ik bij plaatsgebrek elders in de tuin hier even neer gezet. Nu de tulpen overal opkomen kan ik zien waar er nog wel wat tussen past. Deze groepen verhuizen dus, als ze wat minder mooi worden.
In de achtertuin is het behoorlijk geel aan het worden van de narcissen. Zeker het pad achter de garage langs is prachtig gekleurd met diverse soorten. Wat zitten er aparte en prachtige soorten tussen. Hieronder heb ik er een paar staan. Er staan veel meer soorten op de FBpagina van Ellen's Tuin.
Ook de witte schoenlappesrplant staat hier te pronken met trossen bloemen.Achter in de tuin, op de wal bij het terras is het helemaal blauw. Kleine vergeet-mij-nietjes en blauw longkruid zijn hier gecombineerd met diverse bolletjes.Iets verop op de wal zijn het diverse kleuren. Het wit van de botanische tuplen is hier gecombineerd van blauw van de druifjes, primula's en hyacinten, het knalroze van de bol primula's en het geel van wat kleine narcisjes.Op de wal komt de stermagnolia in bloei. Deze had ik vorig jaar aangeschaft, evenals een cercis. Deze laatste heeft het waarschijnlijk niet overleefd. De uiteinden van de takjes kan ik zo afbreken. Wellicht heeft hij vorig jaar toch te weinig water gehad of is de winter er debet aan geweest. Wel jammer, want vorig jaar bij de aanschaf bloeide hij prachtig en ook het blad heeft een mooie vorm.
Elders in de tuin staan nog de nodige witte druifjes en wat oude wijfjes. Die laatsten hebben wel heel veel blad in verhouding tot de kleine bloemen, maar ja het bloemetje is wel mooi.
De westelijke border die vorig deels is veranderd krijgt ook steeds meer kleur. De continus, die de kronkelwilg heeft vervangen krijgt rode puntjes aan de takken, dus die is aangeslagen. Verder kleuren de primula's, sterhyacinten en wat recent gekochte campanula's deze border. De vele tulpen die ik hier heb gezet beginnen ook te kleuren. Al was ik me er niet van bewust dat het ene soort trostulpen zouden worden. Ik laat me maar verrassen.

In de vijver is het inmiddels een gezellige boel. Er zijn zeker 17 klonten dril neergelegd door zeker zoveel kikkers. Af en toe lijkt de vijver wel een golfslagbad!

De komende tijd wil ik de terrassen nog schoonmaken en ben ik druk met het verspenen van al het zaaigoed. Dat is altijd leuk om te doen, maar er gaat heel wat tijd inzitten.
Verder is het genieten van alle bollen die gaan kleuren en van alle planten die weer gaan groeien. In het vroege voorjaar denk ik altijd dat ik er nog heel wat bij moet kopen om de lege plekken te vullen. Dat is vaak na een paar maanden anders. Dan heb ik weer het idee dat het nodige uitgedund moet worden. We gaan het weer beleven.
Het nieuws van de maand

Maart


Wat een bijzondere maand hebben we achter de rug. Hij begon kletsnat. De tuin heeft weer grotendeels blank gestaan. Daarna kwam koning winter in alle hevigheid langs. Door de wind lagen er op diverse plekken sneeuwduinen. Zo was het een sport om rommel in de containers te gooien.
Op een dinsdag zijn we door de sneeuw banjerend naar de Wellerwaard gelopen en toen lag de Burchtplas nog open. Vrijdag kon er op geschaatst worden......Na dat weekend viel de dooi in en steeg de temperatuur flink en leek het wel lente.
Eerst ben ik achter de wal begonnen, omdat het in de tuin zelf nog veel te nat was. Een bestelling boompalen werd snel geleverd. Deze zijn tussen de palen gezet die er al stonden. De afstand is wat prettiger om de wilgentenen te vlechten. Die werden door een buurman geleverd, die langs het water woont. Jaarlijks knot hij zijn wilgen en krijg ik het snoeiafval. Ieder jaar weer een win - win situatie. Dit jaar zijn ze gebruikt om een duidelijke afscheiding te maken tussen RWS en ons kavel.Daarna kon ik af en toe heerlijk in een shirtje werken in de tuin.
Inmiddels is alles afgeknipt en is het eikenblad uit de borders verwijderd. Daar ruimt het altijd zo van op! Het resultaat is weer een flinke stapel vuilniszakken met tuinafval en volle containers. Tijdens die hele koude week hebben ze geen GFT afval opgehaald, dus je begint met deels gevulde bakken. Komende tijd maar kijken of de buurvorouw nog een beetje ruimte overheeft.

De tuin zelf is al behoorlijk kleurrijk. In de voortuin staan tientallen helleborussen te bloeien. Al moet ik zeggen degene die met hun bloemen boven de sneeuw stonden minder mooi zijn. Verder staan hier honderden krokussen te bloeien. Langs de rand staan nog wat sneeuwklokjes. Aan de noordzijde van deze border staat de woronowii. Dit jaar laten van de honderd bolletjes er nu 23 wat blad zien. Eentje is gaan bloeien en dat is toch niet wat ik voor ogen had. Aan de westkant staat de gewone nivalis, die doen het gelukkig wel goed.
De winterakoniet is er ook een die niet wil in de borders. Tientallen zijn er langs de oprit in de grond gezet. Ook hier is er eentje die boven is gekomen en bloeit.Gelukkig doen de verschillende soorten krokussen het gelukkig wel in zowel de voor- als de achtertuin. Inmiddels staan er al heel wat verschillende verspreid door de tuin.
Wat de irisjes betreft is het resultaat heel wisselend. Een groep paarse heeft het prima naar het zin en breidt zich ook uit. Wat de knal blauwe, de licht blauwe en zacht gele is het een heel ander verschil. Ook hier zijn er tientallen van in de grond gezet, maar een enkeling laat zich maar zien.


Sneeuwklokjes staan er volop in de tuin, maar het merendeel is de gewone nivalis. Er staan een paar groenpunters, de nodige zaailingen en de polar bear, maar veel verschil zie ik er niet in. Jammer, want ook ik heb wel eens mooie dubbele aangeschaft.
Sommigen worden trouwens aangevreten, maar een dader heb ik nog niet gezien.Nog maar wat krokusjes, want er staan er heel veel in de borders. Het geeft wel echt het lentegevoel in de tuin. Al die knallende kleuren geven wel de beginnende lente aan.
Achter de wal in Iemandsland komen nu ook de puntjes boven van de kleine 500 krokussen en narcissen die ik aan het eind van vorig jaar heb geplant.
De scilla's bloeien nu volop in de diverse borders. Dat blijft een leuk bloemetje, die de border op laat lichten.
Verder komen er in de tuin honderden puntjes van tulpen en narcissen omhoog. Er komt nog heel veel aan. De eerste narcis heeft trouwens al wat kleur. Het is mooi zoals de bollen afwisselen. Eerst de sneeuwklokjes en dan nemen de krokussen langzaamaan het stokje over. Daarna de narcissen, boshyacint, tulpen, cammassia's en alliums. Zo heb ik tot ver in mei bloei. Daarna is de tuin allang weer mooi groen en dichtgegroeid en is er ook volop kleur van de vaste planten.


Nu bloeit alleen het longkruid en de cyclamen. De rest heeft nog even tijd nodig.
De komende tijd is het genieten van alle kleurtjes.
De borders zelf zijn grotendeels schoon. Nu moet de vijver en vijverrand nog onderhanden worden genomen. Daarna zijn de terrassen aan de beurt.
Er blijft altijd genoeg te doen in de tuin, maar dat is niet erg. Heerlijk werken in de buitenlucht en ondertussen genieten van alles om je heen.

Het nieuws van de maand

Februari


Dan is de eerste maand van het jaar al weer om.
Een maand waarin het kadaster het kavel van Rijkswaterstaat heeft opgemeten. De paaltjes zijn gezet en ook ziij weten nu weer dat "Niemandsland" bij hun kavel hoort. Of en wanneer ze onderhoud gaan plegen aan deze strook dat horen we nog. Wat mij betreft mogen ze wegblijven. Het stuk wat ik de laatste jaren heb onderhouden ligt er keurig bij. We zullen het wel gaan horen.

Momenteel staat het water in de greppel bijna tot de rand. Het is dus kletsnat in de tuin, want normaliter staat de greppel droog.De eerste weken van het nieuwe jaar heb ik nog wat kunnen doen in de tuin. De voortuin met alle helleorussen is inmiddels helemaal schoon. Verder is de border langs de garage opgeruimd. Het snoepstraatje is onder handen genomen en wat zie je daar al een puntjes van bollen boven komen.
Daarna ben ik aan de cirkelborder begonnen, maar daar is alleen het stuk achter de vijver nu klaar. Het werd veels te nat en soms ook nog te koud om wat te kunnen doen. Gelukkig zakt het water wel snel weg. Afgelopen week stond zelfs de tuin weer blank, maar de volgende dag was het terras weer grotendeels droog.
Het is de bedoeling elke twee weken de groene containers vol te hebben, maar of dit voor de 8e nog lukt?

In de voortuin bloeien nu de eerste helleborussen en daar zetten al prachtige exemplaren tussen.

Het merendeel staat echter nog in knop. Je kunt ze de grond wel uitkijken, maar gezien het weer is het beter dat ze het rustig aan doen. Dan kun je ook van genieten als ze staan te bloeien.


Verder bloeit er hier en daar een vroege krokus. De grote groepen moeten nog komen.
Er bloeit zelfs al een hoepelnarcisje.

Natuurlijk bloeien er ook al wat sneeuwklokjes. Al vallen die nog wat tegen. Vorig jaar had ik er 100 stuks van de woronowii ingezet, maar van nog geen kwart zie ik het blad. Dat is dus afwachten.
De primula's die hier en daar staan bloeien trouwens al maanden.
De toverhazelaars hebben het waarschijnlijk de afgelopen zomer veel te droog gehad. De gele doet het nog redelijk. daar zit verspreid over de struik nog wel wat kleur. De rode heeft dit jaar helemaal geen (bloem)knoppen en oranje Jelena die normaal bomvol zit, heeft maar een groepje met bloemen. Ik hoop zo dat ze volgend jaar weer meer kleur geven.In de achtertuin is tussen al het blad het nodige te zien. Ik heb bij een stukje het blad wegveegt, dan blijken er al heel wat punten van de irisjes boven te zijn.Wat ook deels onder het blad ligt zijn de cyclamen. Hier en daar zie je het mooie lichte en soms mooi getekende blad tussen de oude rommel te voorschijn komen.Die cyclamen wil ik binnenkort toch wat zichtbaar maken, maar of dat de komende weken gaat lukken hangt van het weer af. Als het echt koud gaat worden met de nodige sneeuw, zolas sommige voorspellingen zeggen, blijf ik lekker binnen. Nadat ik dan de ijsvrijhouder in de vijver heb  geïnstalleerd en het laatste beetje water uit de regenton is gelopen.
We zullen het wellicht gaan zien. De foto's komen dan op de FBpagina van Ellen's Tuin te staan.
Nieuws van de maand

JanuariAllereerst wens ik de lezers van dit verhaaltje een gezond en b(L)oeiend 2021 toe.

Wat hebben wij een bijzonder jaar achter de rug. Veel activiteiten stonden op een laag pitje, de tuinclubs melden zich massaal af.
Wel hebben wij met onze BIJ-zondere tuinen de open dagen in aangepaste vorm door kunnen laten gaan. Voor veel bezoekers was dit een heerlijk uitje. Even er uit!

De open dagen van het komende seizoen zijn 12 en 13 juni, 3 en 4 juli, 21 en 22 augustus. Dit natuurlijk onder voorbehoud van de dan geldende regels.

Voor de Kerst is de bestelling voor compost en potgrond gedaan bij het plaatselijke tuincentrum. Daar heb ik gelijk ook nog wat bollen kunnen bestellen tegen een prettige prijs. Achteraf had ik nog veel meer bollen kunnen gebruiken, maar toen waren de plannen nog anders. Een deel wou ik op de Stekplek zetten en een deel in potten, zodat ik deze op de mogelijk lege plekken in de borders kon zetten.
Op de Stekplek kom ik pas in februari/maart weer, zoals het nu lijkt. Dus die bollen zouden blijven liggen. Anderzijds kunnen daar wellicht nog heel wat bollen verplaatst worden, voordat de buldozers door een deel van de borders gaan.
Verder bedacht ik dat er in "Niemansland" nog helemaal geen bollen stonden.....
Ik heb een mix van alle bollen gemaakt die bestond uit diverse soorten narcissen en verschillende soorten krokussen. Nadat ik wat paden in het land achter de wal had geharkt, ben ik de "borders" gaan vullen met de bollen. Dan lijken een kleine 500 bollen heel wat, maar dat is nog lang niet genoeg om overal wat te zetten in het stuk land van 12,5 x 5 meter. Eigenlijk gebruik ik maar 4 meter. De eerste meter langs het hek hou ik vrij. Dat deed RWS  de eerste jaren ook, toen ze nog onderhoud deden op deze strook grond......
Sowieso heb ik al wel wat bollen opgepot. Dat staat ieder jaar weer gezellig, zo'n tafel met kleur bij de voordeur.
In de borders voor het huis ben ik al begonnen met opruimen. Deels omdat de sneeuwklokjes en andere bollen al boven komen. Nu gaat het schonen nog vrij gemakkelijk en beschadig je niet al te veel bovenstaande puntjes. De twee borders langs de oprit zijn inmiddels al klaar. Hier kon ik zonder moeite bij, zonder in de natte border zelf te moeten staan.


Een andere reden is dat met name in de border voor het huis de helleborussen al flink in knop staan. Daar zie in de rommelige border met afgetorven grassen en hosta's weinig van. Verder groeien de zaailngen van de cerinthe maar door en laten je weinig anders zien in deze border. Dus toch maar wat uitdunnen. Ook is het blad van de helleborussen lelijk aan het worden, dus ben ik inmiddels met deze border begonnen. De eerste strook van een kleine meter is gedaan. Wat knapt het op, maar wat wordt je door en door koud als je bezig bent.
De achtertuin is nog steeds indrukwekkend, maar veel bloeiends staat er niet meer.
We staan er de nodige groenblijvers, dus niet alles is doods in het winterseizoen.De tuin is in mijn ogen een rommeltje nu bijna alles is uitgebloeid en afgestorven bij ligt. Al ziet zo'n hoopje restanten van de persicaria er toch nog wel aardig uit. De lange stengels van de vernonia zijn met de laaste storm afgebroken en hangen er zielig bij.Wel komen er, ook in de achtertuin, heel wat puntjes omhoog.
Zijn het in de border voor voornamelijk de sneeuwklokjes die boven staan. In de achtertuin zie je al het blad van de botanische tulpen. Tussen de lage witte geranium staat al het loof van een lage witte allium. Langs korte trap op de helling is het blad van de scilla peruviana al goed te zien. Ik hoop op wat meer bloem dan vorig jaar, toen er welgeteld één stond te bloeien.De uitgebloeide kaardenbollen op de achterzijde van de wal laat ik nog even staan. Hier mogen de vogeltjes nog even van genieten. Veel vogels komen trouwens elke dag een maaltje halen. Het is hier druk met kool- en pimpelmeesjes, merels, vinkjes, bonte spechten, mussen , tortels en een enkel roodborstje. De zonnebloempitten, pinda's, vetbollen en pindakaas verdwijnen iedere keer rap.
De primula's bloeien al een tijdje en zijn duidelijk op hun retour.
De cycalmen echter hebben hier en daar de eerste knalroze knoppen. Het blad wordt hier en daar wel aangegeten, maar blijft opvallen in de borders.

Er zijn meer tekenen dat het voorjaar er langzaam maar zeker weer aankomt en de tuin weer een kleuernfestijn gaat worden.
De foeditus bloeit al en de knoppen van de mount aso zijn al zichtbaar.
De tuin is de afgelopen maand weer eens leeggepomt na flinke regenval. De vijver is toen ook wat leger gemaakt, al is daar niet zo veel meer van te zien. Droog is het sindsdien niet altijd geweest. Met rustig weer weerspiegeld de Malus er mooi in. De border achter de vijver is dit najaar op de schop geweest. De pollen miscanthus zijn flink uitgedund, diverse planten zijn verschoven en er zijn nieuwe planten tussen gezet. Daar is er een mengsel bollen tussen gezet, dus ik ben heel benieuwd hoe deze border er komend tuinseizoen uit gaat zien.De komende weken ga ik rustig verder met het opschonen van de border, mits het weer redelijk is. De ervaring heeft geleerd, dat al begin ik op tijd het vaak toch wel maart is voordat ik de hele tuin rond ben. In ieder geval is het streven om elke 14 dagen de beide groencontainers vol bij de weg te zetten. Zo hoop ik te voorkomen dat er op een gegeven moment zeker 15 vuilniszakken vol met groenafval naast de container staan te wachten, totdat ze geleegd kunnen worden in de bakken.

Op de FBpagina van Ellen's Tuin zal ik de komende tijd wel weer wat foto's plaatsen van wat er al bloeit. Anders staat er begin volgende maand weer een nieuwe nieuws van de maand online.
Aantal unieke bezoekers: