Groentetuin Emmelerbos

Herfst 2012

De tuin is leeg gehaald en omgespit en ligt klaar voor het volgende seizoen.
Er wordt door een van de cliënten een plan gemaakt en dat wordt na overleg met de leiding gerealiseerd in 2013.Zomer 2012


Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zo ziet het er nu, begin juni uit.
voorjaar 2012

Twee stagaires hebben dit jaar deze tuin onder hun hoede genomen. Ze hebben gekozen voor onder andere tarwe, vlas en koolzaad. Dit om te laten zien hoe dit groeit (en bloeit). De netten zijn er inmiddels en staan over het zaaigoed heen. Dit om alle kippen, pauwen enz op afstand te houden. De eerste groene sprietjes zijn al zichtbaar (eind maart). Als de jeugd nu niet (meer) onder het net kruipt en de natuur zijn gang laat gaan, ziet het er veelbelovend uit.

2011

Dit jaar wilen we aardbeien gaan zetten in de tuin. Met diverse soorten, zodat er het hele seizoen te snoepen valt. Er waren al netten geregeld, maar de aflevering liet op zich wachten. En zonder netten leek ons geen goed idee met al die loslopende dieren. De kans dat wij de rijpe aardbeien konden oogsten was dan minimaal.
Uiteindelijk zijn er turkse mutsen ingezet, een sierkalebas. Deze hebben het redelijk gedaan en we hebben er twee kistjes vol van kunnen oogsten en kunnen verkopen. Dit om ook volgend jaar weer gereedschap en zaaimateriaal aan te schaffen.

2010


De tuin is gevuld met rabarber. plantuitjes, en bieten. Tevens de vergeten groenten aardpeer en rattenstaartje. De radijs die is gezaaid komt goed op ondanks dat de kippen, pauwen en parelhoenders vrij rondlopen.
De radijs is het niet geworden. De ene week stond alles er nog lekker fris bij en waren de eerste knolletjes al zichtbaar. Een week later was alles afgegeten door de loslopende beesten, grr.
De plantuitjes waren lang voordat ze groot genoeg waren al uit de grond gehaald. De bieten hadden de grootste moeite om op gang te komen. Hier hebben we wel zelf wat van geoogst, maar groot waren ze niet. Wel Lekker!
De aardperen groeiden moeiteloos naar de twee meter en de rattenstaartjes waren lekker en hadden een pittige radijs smaak. Wel stond het geheel er wat rommellig bij en is gerooid.
De rabarber gaf geen problemen en daar is heel wat vanaf gekomen.
De rabarber wordt verplaatst naar de stroken waar tot voor kort de fruitbomen stonden. Hier kunnen ze flink blijven groeien, zonder straks de hele groentetuin te bedekken.

Al met al dus een wisselend succes voor de groente tuin.

In 2011 gaan we aardbeien proberen, met net !Aantal unieke bezoekers: