Kruidentuin Emmelerbos

 

Herfst 2012

De tuin loopt duidelijk op zijn retour. Al kan er nog steeds geplukt worden. Het honingplantje (Stevia) doet het goed. De Salie is de afgelopen zomer voor een groot deel weggevallen. Waarschijnlijk is daar de winter debet aan. De peterselie wil gewoon niet en alle kervel was binnen twee dagen na het aanplanten opgegeten door de rondlopende beesten.
Jammer van al het werk op de vensterbank en in het kasje. Het idee speelt om in die "punt" van de kruidentuin een bankje te maken, zodat je ook rustig (in het zonnetje) kunt zitten en de geuren opsnuiven van de kruiden.
Dit najaar wordt de tuin nog een keer onkruidvrij-  en losgemaakt en waarnodig nog wat gesnoeid. Dan hebben we er de hele winter geen omkijken meer naar.
De laatste week van oktober is er de "bezem doorgehaald" door de dames. De lathyrus verwijderd, de bloemen van de lavendel en citroenmelisse afgeknipt en alle onkruidvrij gemaakt. Winterklaar!

Zomer 2012

Inmiddels is de tuin, eind juni, aangevuld met kervel. De kamille in het kasje wil nog niet echt en van de Venkel zijn er maar een paar over gebleven, ondanks de slakkenkorrels. Toch valt er weer voldoende te plukken en dat is gratis wat betreft de kruiden.
Afgelopen weken, eind mei, is het zaaigoed van de bascilicum en de anijsplant uitgezet.  Gekocht zijn er wat stevia plantjes, ook wel honing- of suikerplantje genoemd.  Een paar blaadjes in de thee en suiker toevoegen hoeft niet meer. Wel jammer is dat er inmiddels eentje minder staat.  Geen spoor meer van de vinden, alleen een deuk in de grond, grrr.

Ook zijn er via marktplaats nog wat kruiden verkregen. Een paar salie plantjes, een prettige aanvulling, omdat er nogal wat doodgevroren was. Verder een paar flinke pollen Hysop, deze heeft een licht bittere muntachtige smaak en kan o.a. in salades, hutspot worden gebruikt.

In het kasje staat nog reuzenvenkel, kervel en kamille, maar deze hebben nog een paar weken nodig, voordat ze de tuin in kunnen. Er moet ook eerst ruimte gemaakt worden. Een deel van de maggi en bieslook willen we nog verkopen tijdens de activiteit op 4 juli. Heeft u belangstelling dan is er via contact wel een afspraak te maken op de kinderboerderij, waar ik de planten er op dat moment uit laat scheppen.

Tevens is er rondom het middenstuk een-jarige lathyrus geplant. Deze hebben daar alle ruimte om de hoogte in te gaan.

Voorjaar 2012

De kruidentuin is weer nagelopen.  Diverse kruiden zij opnieuw gekocht, zoals de rozemarijn. Ook de lavendel is vervangen. De nieuwe plantjes die er vorig jaar in zijn gezet, bleken inene niet meer in de tuin te staan........  Plukken mag, en dit zelfs gratis, maar de planten zelf......
We hebben besloten dat grote plantvakken met één soort kruid wat kleiner worden. Tevens dat er dan wat meer soorten in de tuin komen te staan.
De eerste potjes zijn gevuld met bieslook. Deze staan te koop voor 0,75 euro op de Kinderboerderij.  Zo willen we ook nog een stuk van de maggiplant border verkopen.
Bijna de hele tuin is inmiddels weer onkruidvrij. Nu goed bijhouden, want het oogt natuurlijk een stuk beter, een "schone" tuin.


Zomer 2011

Inmiddels is de tuin (bij)gevuld. De dode rozemarijn is vervangen en staan er weer twee soorten bascilicum. De peterselie is opnieuw aangeplant. Niet alle rijtjes staan nog steeds vol. De kippen hebben een heerlijk zandbad genomen en kon de peterselie niet tegen.
Een aantal lavendel struiken is vervangen. Tevens is er dit jaar wat dille gezet tussen het thijm. Ook is er weer een stukje met munt. Dit was drie jaar geleden uit de tuin gehaald, omdat het toch wel heel hard liep. De laatste jaren kwam er af en toe ng een stukje boven wat direkt verwijderd werd. Nu stond er in korte tijd een flink stuk.
De munt heeft een eigen plantvak gekregen met borderpaaltjes er omheen. Maar in de gaten houden, want munt thee is toch wel lekker.
Het suikerplantje heeft het niet gered. Twee weken op vakantie en de slakken hebben hun buik vol gegeten, ondanks de korrels.

Voorjaar 2011

Voor de kruidentuin is er inmiddels nieuw plantgoed om de dode rozemarijn, basilicum en lavendel te vervangen. Tevens zijn er nog wat nieuwe kruiden gezaaid, waaronder het suikerplantje. Dit vaste kruid is een natuurlijk vervanger van suiker. Een paar blaadjes in de thee en de thee is heerlijk gezoet. Helaas hebben ze nog even tijd nodig voordat ze uitgeplant kunnen worden.

Winter 2010/2011

Het eerste overleg voor de invuliing van de tuinen is al achter de rug. We willen dit jaar het één en ander veranderen. Allereerst willen we in de kruidentuin de grote vakken met citroenmelisse, maggi en bieslook wat gaan indammen. In de ruimte die ontstaat willen we nieuwe, liefst vaste, kruiden neerzetten. De kruiden die gerooid gaan worden potten we op en deze verkopen we tijdens een van de activiteiten middagen. Met de opbrengst kunnen we dan nieuw gereedschap, planten en zaad aanschaffen.

Aantal unieke bezoekers: