Pluktuin kinderboerderij Emmelerbos
Sedert 2013 ben ik niet meer verbonden met het Emmelerbos, maar de pluktuinen zijn daar nog wel.Winter 2012
De bollen zitten allemaal in de grond en nu is het afwachten op wat komen gaat. Ieder jaar weer verrrassend en spannend als de eerste puntjes boven komen. Als straks de tulpen zijn geplukt gaan de zonnebloemen erin. De tekening ligt klaar en de zaden zijn inmiddels bij Vreeken besteld. Heerlijk om weer van alles uit te mogen zoeken.
Ik moet nog even niet denken aan al het werk wat het gaat kosten om alles thuis op te kweken, maar ja, het resultaat is altijd geweldig. Ter plekke zaaien is nu eenmaal geen optie met al die loslopende kippen, pauwen, kalkoenen en parelhoenders. Als ze het zaad al niet uitgraven zijn het wel de frisse groene blaadjes die ze oppikken.
Herfst 2012
November is inmiddels een heel eind op streek en de pluktuinen zijn helemaal schoon en opgeruimd. Alle een-jarigen zijn verwijderd, evenals het onkruid in de derde cirkel.
De dahlia's in de tweede cirkel zijn gerooid en het beetje wat eraan knollen is uitgehaald is meegenomen. Volgend jaar weer nieuwe knollen voor de pluktuin.
We hebben diverse zakken en bakken vol tulpenbollen gekregen in de kleuren roze, rood, oranje en paars. Sponsors bedankt.
De mannen hebben er een flinke klus aan gehad om de duizend(en) bollen uit te zetten en te planten. De tuin is nu opgeruimd en kaal, maar in april wordt het één kleurenpracht.
Het is eind oktober en de laatste bloemen kunnen worden geplukt. De opbrengst van de dahlia's is dit jaar tegen gevallen, maar een paar kleuren hebben het goed gedaan. Waarschijnlijk is het veel te nat geweest voor de knollen. De tuin heeft diverse malen blank gestaan.


In de pluktuin met eenjarigen en vaste planten kon (gelukkig) wel volop geplukt worden. De hoge afrikanen bloeien nog steeds en ook de chrysanten doen het goed. Ook bloeien er al enkele anjers, al was dat nog niet de bedoeling. Het zou een 2-jarige zijn. Hopenlijk bloeit er volgend jaar ook nog wat.


De plannen voor de pluktuinen voor volgend jaar liggen inmiddels al klaar. De dahliatuin wordt eerst tulpenpluktuin.
Nadat de tulpen zijn gerooid wordt de tuin helemaal gevuld met zonnebloemen. Geen reuze exemplaren, maar tot de lengte van 1,50 meter. De schatting is dat er zo'n 1000 plantjes opgekweekt moeten worden. Dat wordt een hele klus.
In de andere pluktuin staan de nodige vaste bloeiende planten, die blijven staan. Deze tuin wordt aangevuld met de 2-jarige duizendschoon en anjers, die dit jaar al zijn gekweekt. De vakken die dan nog leeg zijn worden beplant met de dahlia's die gerooid en opgeslagen zijn. Deze cirkel is over het algemeen wat droger. Hier komen de knollen tenminste niet onder water te staan.
Zomer 2012
Het is nu eind juni en uit de pluktuin kunnen de eerste boeketten worden samengesteld. De margriet en astilbe, de vrouwenmantel en de laatste duizendschoon. De eenjarigen beginnen hier en daar de eerste knoppen te krijgen, dus binnenkort is er nog meer keuze.
Over de dahlia pluktuin kunnen we kort zijn. De eerste blaadjes zijn eindelijk boven, maar weelderige bossen zijn het nog lang niet. Af en toe staat de hele boel blank en dat helpt ook niet echt....



mei 2012
De tulpenpluktuin is bijna helemaal leeg geplukt en alle bollen zijn daarna verwijderd. De grond is onkruidvrij gemaakt en wat geëgaliseerd. Hierna zijn de dahlia's er in gezet. Dit jaar hebben we 14 verschillende kleuren, maar het zal nog wel even duren voordat er hier geplukt kan worden. Er is momenteel nog geen blaadje te zien. Wellicht als de temperatuur weer wat op wil lopen. Nat is het inmiddels wel.
De tweede pluktuin die in het najaar was omgespit tussen de vaste planten is ook onkruidvrij gemaakt en glad gemaakt. De laatste weken is er heel veel plantgoed, met de fietsaanhanger, naar de KB gebracht. Inmiddels zijn bijna alle vakken gevuld. Binnenkort wordt het laatste puntje gevuld met dianthus soorten. Deze zijn twee-jarig en zullen pas volgend jaar bloeien.
In deze tuin kunnen inmiddels de margrieten en het zeeuwsknoopje geplukt worden al dan niet in combinatie met donkere duizendschoon. De eenjarigen zijn allemaal goed aangeslagen, maar hebben nog wel wat warmte nodig om hoogte te krijgen.


Voorjaar 2012
De tulpen doen het goed de de eerste staan dik in knop (eind maart). Nog een paar warme dagen en dan beginnen ze te kleuren en kan er weer geplukt worden.
Er is inmiddels ook besloten wat er dit jaar in de tweede pluktuin komt. Er zijn oa wat pollen astrantia (zeeuws knoopje) aangekocht.
Als het goed is gaan dit jaar ook de duizendschoon bloeien die vorig jaar zijn gezaaid en uitgezet.


Najaar 2011
Alle dahlia's zijn weer gerooid en elders opgeslagen. Hopelijk komen ze de winter goed door en leveren ze volgend jaar opnieuw heel wat boeketten op.
Tevens zijn er zo'n 1000 tulpen bollen de grond in gegaan in de eerste pluktuin. Zo valt er ook in het voorjaar al wat te plukken. We verkopen ze per bosje, maar ze zijn ook met bol en al te krijgen. U kunt ze dan zo in de tuin zetten voor een langere bloei. Ons scheelt het daarna heel wat werk om de bollen te rooien voordat de dahlia's er weer in gaan.
Zomer 2011
In de eerste pluktuin komen de meeste dahlia's goed op. Sommige kleuren blijven nog wat achter bij de rest, jamme,r maar er valt straks genoeg te plukken.
De tweede pluktuin staat nu ook helemaal vol. Het kasje hier is dan ook bijna leeg. Helaas was er geen plek meer voor de kattensnorren. Misschien maar een paar in de vlindertuin zetten om daar de gaten op te vullen.
Op het trilgrasje na is alles goed aangeslagen. Dit grasje bleken de pauwen, kippen of parelhoenders wel heel lekker te vinden. Hier en daar komen er nog wel wat "belletjes" aan maar veel lijkt het niet te worden. Wel is de astilbe al volop in bloei en kunnen ook de eerste zinnia's geplukt worden.
Voorjaar 2011
De twee pluktuinen worden gerenoveerd.
Dat wil zeggen: In de eerste pluktuin wordt in het midden een cirkel gemaakt met daarin een lampenpoetsersgras uit de tweede tuin. Hier komt een looppad omheen, zodat je makkelijk bij de plantvakken aan de buitenrand kunt komen. Afgelopen jaar liepen de plantvakken dwars door elkaar heen en dat oogde heel rommelig. Dit jaar komen de dahlia's in deze tuin te staan. Wel is het de bedoeling dat er nieuwe kleuren, zoals rood , rose en oranje bij komen. Het afgelopen seizoen was de kleur overwegend wit en geel. Dat kan veel kleurrijker.
In de tweede cirkel wordt de binnencirkel verkleind, zodat er meer ruimte komt voor de te plukken bloemen. Hier blijft één pennisetum staan. Voor de andere twee lampenpoetsers, met inmiddels een doorsnede van 1,5 meter, zal een nieuw thuis woren gezocht.
Voor de invulling worden zowel één-jarigen als vaste planten gebruikt. De chelone en de wederik worden overgezet. De lage blauwe astesr worden gerooid. We gaan op zoek naar hogere vaste asters in het rose of blauw. Natuurlijk komen er dit jaar weer zonnebloemen te staan en kattenstaarten. Tevens willen we duizendschonen gaan opkweken voor volgend jaar. Verder zijn we nog heerlijk op site's aan het kijken, waaronder Vreeken zaden, die een zeer uitgebreid assortiment heeft.
Er is een begin gemaakt met het veranderen van de twee pluktuinen. De vier lampenpoetsers zijn verplaatst. Een is naar de eerste pluktuin verhuist en geeft daar het midden van de cirkel aan. Een is in het midden van de tweede pluktuin gezet. De andere twee zijn voorlopig maar in het bos gezet.
Inmiddels is door middel van houten paalltjes een cirkel om de grassen gemaakt. De tuinen zijn gefreesd en zijn nieuwe paden van houtsnippers gemaakt.
De dahlia's zijn gepoot in de eerste pluktuin. Er zijn 11 nieuwe kleuren met de twee die we nog hadden moet dit er wel kleurrijk uit gaan zien. Ze zijn zo geplant dat de kleuren lopen van wit, geel, oranje, rood en van donkerroze weer naar lichtroze/wit.
Ook het plantgoed voor de tweede pluktuin groeit bijna het kasje thuis uit. Deze kunnen na half mei de volle grond in, mits er tenminste voor die tijd regen is gevallen...
Aantal unieke bezoekers: