Kinderboerderij de Stekplek op Urk


Het is bijna hetzelfde en toch heel anders.

Sinds maart 2015 ben ik als tuinvrijwilliger bezig op de Stekplek. Ik werd uitgenodigd om hier eens rond te kijken. Daarna werd mij de baan aangeboden. Heerlijk om weer actief te zijn op tuingebied. Er liggen hier heel wat uitdagingen op mij te wachten.
Eén van deze uitdagingen is het zevenblad in toom houden. In heel wat stukjes tuin heb ik deze plant al gesignaleerd.
Ik mag alle tuinen onderhouden en deels zelfs aanleggen. Wel moeten er planten in deze borders komen waar de bijen gek op zijn. De eerste schetsjes zijn al gemaakt. Zelfs is er al een kleine border aangelegd en ingeplant.Kinderboerderij het Emmelerbos te Emmeloord


In 2002 is het voormalig hertenkamp van Emmeloord "omgebouwd" tot kinderboerderij. Er is een hoofdgebouw geplaatst met kantine, toiletten, kantoorruimte en stallen. Tevens is er een groot plein gerealisseerd. Dit wordt regelmatig gebruikt bij de activiteiten en is een geweldige speelplaats voor de bezoekende kinderen. Op het plein staan diverse driewielers, loopfietsjes enz. die veel gebruikt worden om over het hele terrein te "crossen".

 
Het is de bedoeling dat cliënten, mensen met een beperking, met begeleiding voor de verzorging van de dieren zorgen.
In de loop van de jaren zijn er door de vrijwilligers schuilhokken gemaakt in de weiden.

Is de hooikap dichtgemaakt, zodat deze bij slecht weer voor de activiteiten gebruikt kan worden.

Tevens zijn de konijnen hokken vervangen en is er door de klussers een overkapping omheen gemaakt.

Achter de boerderij is een schuilhok gemaakt voor de pauwen, kalkoenen, parelhoenders en kippen. Hier kunnen ze gevoerd worden en kunnen ze droog staan/zitten bij slecht weer. In de zomer van 2010 is er in de achterzijde een raam gemaakt. Sommige cliënten vonden het wel erg donker binnen. De reststukken zijn gebruikt voor de naamborden van mijn eigen tuin. Weggooien is er dus niet bij op de kinderboerderij. Veel wordt opnieuw gebruikt als het materiaal nog goed is.
 
Tevens zijn er bij de inrichting van het terrein 4 grote cirkels gemaakt met daarin een vlindertuin en een kruidentuin. De kruiden zijn gratis voor bezoekers.

De andere twee cirkels hebben ieder jaar een ander invulling. De laatste jaren zijn deze cirkels ingericht als pluktuin. Bezoekers kunnen hier voor een klein bedrag, vanaf 1 euro, zelf een boeket samen stellen.

Zelf ben ik sinds oktober 2003  (tuin)vrijwilliger op de kinderboerderij. Het contact met de cliënten en het "wroeten" in de aarde samen met de andere vrijwilligers geeft veel voldoening.

In de wintermaanden zijn er meestal wel andere klusjes. Een van de projecten was het feestvarken. Deze kan worden gebruikt bij kinderfeestjes. Is er een meisje jarig dan heeft het varken een ketting om, is het feestvarken een jongen, dan zit er een rode zakdoek om zijn nek. Een andere klus was het beschilderen van de voorzijde van de voerzakjes kist.
 
Zo zijn in de winter van 2008/2009 de wanden onder de hooikap voorzien van kleurige dieren. Drie zijden zijn helemaal klaar aan de vierde hopen we komende winter toe te komen. Mits het weer niet z'n ijzige winter gaat worden, want onder de hooikap vriest het dan ook en is schilderen niet mogelijk. 
In de winter van 2009/2010 is er door twee van de "klusmannen" een kassa in elkaar getimmerd. Deze kan dan bij de kinderactiviteiten worden gebruikt. De cassier(e) zit dan bij slecht weer tenminste droog. Het was een uitdaging om deze leuk te beschilderen. 

In 2009 is er een nieuwe cirkel gerealisserd. Deze wordt ingericht als groentetuin.

In het vroege voorjaar van 2010 en 2011 zijn de mannen druk bezig geweest met het knotten van de wilgen. Er worden  van de twijgen lage afscheidingen gevlochten langs de paden in het bos. Tevens zijn de groepen sneeuwklokjes uit elkaar gehaald en in slingers door het bos gezet. De pollen waren zo vol dat er soms wel vier bolletjes boven elkaar zetten. Het was dus hard nodig dat ze uit elkaar gingen.

In 2011 is het welkom bord gemaakt, de bijenkorf en de bijtjes. Deze zijn door de soroptimisten beschilderd.

In de winter van 2011/2012 zijn er nieuwe nestkastjes gemaakt voor in het bos gedeelte. Tevens vordert het werk aan de nieuwe varkenstal langzaam maar gestaag.
De krukjes hebben allemaal een kleurig uiterlijk gekregen, doordat ze zijn beplakt met servetten en daarna zijn afgelakt. Er is en begin gemaakt met het "Pluk van de Petteflat"pad en het "kriebelbeestjes" pad.

In 2012 is de varkensstal officieel geopend en lopen er inmiddels bonte biggetjes rond. Helaas heeft een van de klusmannen het eindresultaat niet meer meegemaakt.
De boom bij de boombank is vervangen. Op het ogenblik wordt de laatste hand (okt) aan de nieuwe boombank gelegd. Deze is door onze klusman gemaakt aan de hand van wat foto's van een mooi model. Zowel de boom als de bank worden postuum geschonken door onze bijenman, die met kerst 2011 is overleden.

Eind 2013 is er, na 10 jaar, helaas een eind gekomen aan mijn dienstverband. Dat scheelt heel wat ontzettend leuk werk :(

Top
Aantal unieke bezoekers: