Bewoners van de vijver

Waterbeestjes

Al snel na de aanleg van de vijver zaten de eerste beestjes in het water, zoals het bootsmannetje en draaikevertjes, op het water schaatsenrijders. Af en toe zien we geelgerande waterkever. Deze rover vangen we en verplaatsen hem naar de vaart voor ons huis.

De waterslakken zijn inmiddels zeer talrijk aanwezig. Je begint, denk je, met niets en voor je het weet krioelt het van de voornamelijk poelslakken.

Libellen en juffertjes

In de zomermaanden vliegen er heel wat juffertjes, zoals het lantaarntje.Ook vliegen er diverse libellen boven de vijver.  De platbuik is een vaste gast. Het vrouwtje en mannetje zijn goed van elkaar te onderscheiden. Het mannetje heeft een felblauwe buik, het vrouwtje een gele.
Er worden heel wat eitjes afgezet in de zomermaanden. Soms zie je een lege cocon aan een waterplant zitten waar een grote libelle uit is gekomen. In dit geval de keizerslibelle.
Kikkers en padden

In het voorjaar zijn al vroeg de padden en kikkers aanwezig om te paren. Daarna ligt de vijver vol met grote klompen kikkerdril.
Je ziet onderwater de snoeren van de padden zitten.

Onze katten Willem, Mees  en Kruimel lusten graag een slokje uit de vijver. Ze vinden het ook leuk om ons 'stelletje' groene kikkers, die langs de kant liggen te zonnen de stuipen op het lijf te jagen.Gelukkig zijn ze in het water veilig, al is Willem wel eens te water geraakt bij zijn pogingen een kikker te vangen. Zijn interesse in kikker is dan snel verdwenen, hij wil zo snel mogelijk de kant op.
Willem is inmiddels niet meer, in november 2010 is hij voor in de vaart gevonden. Helaas heeft hij daar niet uit het water kunnen klimmen...

Vissen

De goudelritsen hebben het prima naar het zin in de vijver en zorgen voor een rijk nageslacht. Regelmatig verhuizen er tientallen naar andere vijvers. Soms via marktplaats, de prijs dan per centimeter. Als zoete broodjes...
in de  zomer van 2008 hebben we een tweetal veel grotere vissen ontdekt van ca 15 groot. In het voorjaar beiden zwart, maar een van de twee "Guppie" is in de loop van de zomer van 2008 knal oranje geworden en lijkt qua vorm een goudvis te zijn. Nummer twee "Gompie" heeft bij zonlicht een oranje gloed over zich heen.
Hoe ze trouwens in de vijver zijn terecht zij gekomen is ons een raadsel.
Guppie is inmiddels verdwenen uit de vijver (2009), misschien toch de reiger. Gompie is er nog wel (zomer 2012)

Tijdelijke bezoekers

De bijen en wespen zitten regelmatig op de stenen langs de rand om hun dorst te lessen. Diverse vogels komen langs om wat te drinken of om een bad te nemen in het ondiepe gedeelte. Merels en spreeuwen spetteren er dan flink op los. De blauwe reiger komt niet zo vaak langs, wellicht zijn de vissen te klein naar het zin.
In augutus 2012 liep er een muisje over de stenen langs de rand vande vijver. Hij haalde regelmatig natte voeten....... in ene "loopt" hij de vijver in en zwemt zo naar de overkant...... Ik wist niet dat ze konden zwemmen.

Top

Aantal unieke bezoekers: